În Albumul amintirilor, am găsit o poză cu echipa de fotbal campioană a Liceului Mircea cel Bătrân, în 1981. Mai câștigasem de două ori campionatul și reprezentam  LMB în meciurile cu celelalte licee (Ovidius, Eminescu, Decebal, Traian etc).                                                          

Cu acest prilej, aș vrea să demontez legenda că elevii de la Liceul Mircea cel Bătrân erau copii de bani gata, copii de nomenclaturiști, admiși pe sistemul PCR (Pile, Relații, Cunoștiințe). Priviți la echipamentele noastre de adevărați campioni, pestrițe și uzate, și vă puteți imagina din ce familii proletare proveneam.

Eu sunt jos, într-un pulover roșu, îmbrăcat de tatăl meu când își punea barbă falsă și se deghiza în diverse personaje de Sărbătorile de iarnă. În anii 80, însă, de moș Nicolae nu mai putea fi vorba că dădeai de bănuit.(Adică, vrei să spui că a îmbătrânit Tovarășul nostru Nicolae C. care e nemuritor, nu?)  Iar Moș Crăciun-capitalistul fusese înlocuit cu Moș Gerilă, un bătrân pensionar sindicalist, cu orientare politică de stânga. Tatăl meu mi-a dat puloverul, parcă, bucuros că scăpa de el. „Ia-l că nu-mi mai trebuie. Poți să-l porți și pe stradă, nu numai la meciuri. Poate o să creadă activiștii de partid din oraș că ne-am dat cu PCR-ul. Și așa, mă blochează la avansare și la prime, că suntem neam de popă”. Bunicul meu, tatăl tatălui meu, a fost o viață preot în satul Țepeș-Vodă. 

Așa am ajuns să joc cu un echipament ca de partid, mai glorios, la aceea vreme, ca firmele Adidas, Puma, Nike la un loc. Deși am folosit câtiva ani tricoul roșu, n-am reușit să păcălim vigilența organelor de partid. Nu mi s-a propus, niciodată, să fiu membru PCR iar tatăl meu a ieșit la pensie tot neavansat.                                                                           

Peste câțiva ani, Petre Roman a încercat aceeași diversiune și în decembrie 89 a apărut la TV cu un pulover roșu de revoluționar (rămas tot de la taică-su, mare stalinist, bolșevic evreu). A avut ceva mai mult noroc decât mine. Apropo, stiți câți ani are don Pedro sau Don Juan de APACA? Pe 22 iulie împlinește 74 de primăveri și e foarte probabil ca fanele lui isterice, din anii 90, să prefere, acum, Kentul și valuta…