În dosarul DNA cu privire la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, procurorii au folosit inclusiv interceptări ale unor telefoane. Unul dintre cei ”ascultați” de către investigatori a fost chiar înaltul prelat. Cu această ocazie, procurorii DNA au constatat că telefonul de pe care vorbea Teodosie nu aparține Arhiepiscopiei Tomisului sau episcopului, factura fiind plătită de mai bine de 10 ani de către SC Polaris M Holding, firma familiei Martin.

Surse din parchet ne-au confirmat faptul că pe rolul acestuia se află o cauză cu privire la săvârșirea infracțiunii de faptă prin care administratorul unei societăți comerciale folosește cu rea-credință bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia (L 31/1991, ar. 272). Cauza ar fi fost disjunsă de către procurorii DNA din dosarul Teodosie-Nazarcea.

Oficial, reprezentanții parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța nu vor să declare nimic cu privire la acest aspect, păstrând o secretomanie mai rar întâlnită.
Concret, parchetul ar trebui să investigheze modalitatea prin care, mai bine de 10 ani, firma Polaris M Holding a plătit lunar factura abonamentului de telefonie mobilă folosit de inculpatul Teodosie Petrescu, acesta neavând nicio legătură cu societatea respectivă.
Pe de altă parte, prietenia dintre Teodosie și familia Martin este de notorietate în Constanța. În multe medii se vorbește că episcopul, apropiat al lui Adrian Năstase, l-a înfluenţat pe fostul prim ministru să îl numească pe Gheorghe Martin prefect al județului, în anul 2002. Fiul acestuia, Eduard Martin (fost deputat PSD) este asociat al SC Polaris M Holding alături de unchiul său, Dumitru Martin.
Dumitru Martin a fost arestat de către FBI pe un aeroport în SUA şi acuzat de mituirea unui ofițer din cadrul Forțelor Aeriene (US Air Force) pentru obținerea unui contract în valoare de 10,35 milioane dolari la baza aeriană din Mihail Kogălniceanu.
Și numele celuilalt asociat, Eduard Martin apare în dosarele DNA cu privire la fostul edil al Constanței, Radu Mazăre.
Polaris M Holding are un contract cu Primăria Constanța pentru o perioadă de 25 de ani, valoarea acestuia fiind de 335 milioane de euro. Obiectul contractului îl reprezintă serviciile de precolectarea, colectarea și transportul deșeurilor municipale (persoane fizice, juridice, instituții publice etc.) inclusiv ale deșeurilor toxice periculoase din deșeurile menajere, cu excepția celor cu regim special; sortarea deșeurilor municipale; măturatul, spălatul, stropirea și întreținerea curățeniei căilor publice; curățarea și transportul zăpezii de pe căile publice și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau de îngheț; colectarea, transportul deșeurilor voluminoase provenite de la populație, instituții publice și operatori economici, neasimilabile celor menajere (mobilier, deșeuri de echipamente electrice și electronice etc); colectarea și transportul la rampa de neutralizare autorizată a deșeurilor rezultate din activități de construcții și demolări.

Eduard Martin: ”Răspunsurile la întrebările dvs nu reprezintă informații de interes public”

Încercând să obținem un punct de vedere din partea Polaris M Holding, Eduard Martina declarat : ”M-am consultat cu conducerea firmei şi s-a decis să transmitem ca punct de vedere faptul ca răspunsurile la întrebările dvs. nu reprezintă informații de interes public”.
Așadar, dacă întrebările noastre sunt simple curiozități personale sau informații de interes public, puteți decide singuri. Vă prezentăm cele 5 întrebări la care compania Polaris M Holding, prin intermediul unuia dintre asociați, Eduard Martin, nu a dorit să răspundă:

  1. De când plătește Polaris M Holding – abonamentul pentru numărul de telefon folosit de IPS Teodosie ?
    2. Care este motivul pentru care firma dvs. a dat în folosință un abonament episcopului ?
    3. Care este suma pe care a cheltuit-o firma dvs. cu acest abonament în toți acești ani ?
    4. Cine a decis ca IPS Teodosie să folosească un abonament de telefonie mobilă plătit de firma dvs.?
    5. Au fost și alte beneficii puse la dispoziția ierarhului de către firma Polaris M Holding ? De exemplu: card de combustibil pentru mașinile cu care se deplasa arhiepiscopul sau spațiu dat în folosință gratuită pentru fabrica de lumânări a Arhiepiscopiei ?

La Palatul Arhiepiscopal se vehiculează deja nume de episcopi care ar putea să fie trimiși de către Patriarhul Daniel, cel care este și Mitropolitul Munteniei și Dobrogei, să se ocupe de administrarea temporară a Tomisului. Unul dintre aceștia ar fi Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, născut în anul 1960, un apropiat al Patriarhului Daniel încă de pe vremea când acesta era Mitropolit al Moldovei. Celălalt nume vehiculat este cel al Preasfințitului Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștiului.
Mai mult ca oricând se impune ca Patriarhul Daniel să ia o decizie rapidă în ceea ce privește soarta eparhiei Tomisului, valul de așteptare din partea credincioșilor și a clericilor de aici fiind foarte mare.
În urmă cu câțiva ani, Sinodul BOR a decis ca în cazul în care un episcop demonstrează în mod vădit că nu este capabil să-și conducă eparhia, atunci Sinodul Mitropolitan poate decide numirea unui vicar care să preia aceste atribuții. Deci, pârghie legală există, mai trebuie doar aplicată.

Pentru prima dată în istoria Patriarhiei Române, un ierarh este trimis în judecată de procurorii DNA pentru fapte penale. Iar această tristă premieră îi aparține lui IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Conform surselor noastre, dosarul în care prelatul are calitatea de inculpat a fost primit către Curtea de Apel Constanța, judecătorii urmând să fixeze primul termen de judecată. Împotriva lui Teodosie a început urmărirea penală în data de 17 octombrie 2016, tot atunci împotriva lui luându-se și măsura controlului judiciar, măsură menținută și prelungită de judecătorul de drepturi și libertăți. De asemenea, procurorii au pus sechestru pe conturile Arhiepiscopiei Tomisului pentru suma care face obiectul cercetării penale.

Concret, DNA l-a trimis în judecată pe inculpatul Teodosie Petrescu pentru  folosirea si prezentarea cu rea-credință de documente si declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului împreună cu ceilalți inculpați au folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene. Conform Legii 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, Teodosie riscă o pedeapsă cu închisoarea între 2 și 7 ani.

Conform referatului de începere a urmăririi penale a DNA, ”în declarațiile prezentate la A.P.I.A., inculpații au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafețe agricole având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezent în cuprinsul declarațiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) și cerințele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor, reglementate prin legislația națională, pe toată suprafața agricolă a exploatației și pentru activitatea agricolă pe care o desfășoară.
Faptele au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică (SAPS), totalizând 1.356.973 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 148.610,21 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei, în anul 2016 plățile nefiind încă autorizate.

Alături de ierarh, se pare că sunt trimiși în judecată și preoții Ciprian Cojocaru – fost paroh al Bisericii Sf. Maria zona Far, consilier juridic și economic al Arhiepiscopiei Tomisului la vremea săvârșirii faptelor, Gheorghe Nadoleanu – paroh al bisericii Palazu Mare, consilier programe-dezvoltare, Aurelian Ștefan – paroh al bisericii Izvorul Tămăduirii ,bd. Tomis nr. 332, consilier Programe Dezvoltare și Agricultură, precum și alte persoane responsabile de dezastrul din ferma Nazarcea.

Ferma Nazarcea a fost oferită de Guvernul Adrian Năstase – Arhiepiscopiei Tomisului prin Hotărârea de Guvern 300/2002. Atunci executivul a decis transmiterea terenului agricol în suprafață de 350 ha viță-de-vie și livadă , proprietate privată a statului, din administrarea Agenției Domeniilor Statului în proprietatea publică a statului şi administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi în folosință Patriarhiei Române – Arhiepiscopia Tomisului. De asemenea, aceeași hotărâre prevedea și transmiterea cu plată a imobilului „Grup Social Culme”, având datele de identificare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, din proprietatea Societății Comerciale „Nazarcea-Ovidiu” – S.A., cu sediul în municipiul Constanta, în proprietatea publică a statului şi administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi în folosință Patriarhiei Române – Arhiepiscopia Tomisului.
Grupul Social Culme era compus din: pavilioane, dormitoare, magazii, șoproane, cantine, băi, rezervoare, instalație electrică, alee acces la activul „Grup Social Culme”, alee acces la cantină, cămine, împrejmuire gard din beton – suprafața construită = 10.230,86 mp.
Pentru ca darul să fie deplin, același Guvern, prin Hotărârea 299/2002 ,alocă suma de 3 miliarde lei Arhiepiscopiei Tomisului pentru achiziționarea unui imobil Grupul Social Culme. Pe scurt, Arhiepiscopul Tomisului a primit 350 de hectare de teren și o fermă de la apropiatul său, Adrian Năstase. Cum arată Ferma Nazarcea după 13 ani de folosință a ei de către Arhiepiscopie ? Livada este defrișată pe suprafețe mari, iar vița-de-vie lăsată să se sălbăticească în mare măsură. Ceea ce a fost una dintre fermele etalon ale României, pare acum o fermă părăsită, jefuită și nelucrată. În schimb, bisericile constănțene vând vin de Nazarcea din anii de glorie ai fermei, 2001-2002.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a mai fost în vizorul DNA în anul 2009, în celebrul caz fiind acuzat de luare de mită. Alături de el au fost implicați în dosar și Arhidiaconul Bogdan Chiriluță, consilier cultural al Arhiepiscopiei și Preotul Cosmin Brăescu, inspector în cadrul departamentului cultural.