Tovarasul  Daniel Georgescu …de la Canale Navigabile.

In noiembrie 2015, Consiliul Judeţean Constanţa a atribuit contractul privind dotările aferente proiectului „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava”. Contractul pentru dotări estimat la 399.510 lei, a fost atribuit pentru 178.715 lei firmei SC Expertissa Constanţa SRL. Aceeași firmă, în parteneriat cu Soti Cable Neptun SRL, câștigase acum trei ani contractul de publicitate pentru același proiect – 331.600 lei.

Proiectul „Restaurarea, consolidarea, proiecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Capidava” – este, poate, cel mai mare hop peste care trebuie să treacă, în următoarele luni, instituţia condusă de Nicuşor Constantinescu. Asta fiindcă administratorul firmei Mara Construct SRL, controlată de fina lui Nicușor Constantinescu, care şi-a adjudecat contractul de executare a lucrărilor în cadrul acestui proiect, a fost arestat preventiv la finalul anului trecut, iar lucrarea – sistată. Termenul de finalizare a lucrărilor de restaurare a Cetăţii Capidava este 30 iunie 2016. În cazul în care proiectul nu va fi terminat, consiliul județean riscă o corecţie financiară de 100% din partea Uniunii Europene. Adică, va trebui să dea înapoi 74 de milioane de lei. Bani publici. Banii judeţului Constanţa.

Expertissa Constanţa, dotări și … publicitate pentru Capidava

Tocmai într-un astfel de proiect deosebit de important, în care deja a fost implicată firma „de casă” Mara Construct SRL, a fost „băgată în seamă” o altă societate campioană la câştigarea contractelor derulate pe bani publici – SC Expertissa Constanţa SRL.

Și nu este vorba doar despre contractul din 2016 privind dotările – 178.715 lei – aferente proiectului de la Capidava, recent câștigat de Expertissa Contanța SRL. Ci și de publicitatea la acest proiect.

În 2013, CJ Constanţa lansa o invitaţie de participare pentru atribuirea contractului „Servicii de publicitate şi informare pentru proiectul «Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava»”. Contractul, în valoare de 331.600 de lei, a fost adjudecat de către asocierea Expertissa Constanţa SRL – Soti Cable Neptun SRL. Soti Cable Neptun – firma înfiinţată în 1992, care îi are printre asociați pe Sorin Strutinsky, trimis în judecată alături de Mazăre în dosarul Polaris.

„Copilul de suflet” al instituţiilor publice

Expertissa Constanța SRL, care se ocupă, așadar, atât de dotările cât și de publicitatea proiectului de restaurare de la Capidava, este o firmă cu notorietate în judeţ, care și-a legat numele de cel al consilierului local PSD Daniel Georgescu. Un apropiat al tandemului Mazăre-Constantinescu, Daniel Georgescu a făcut parte din Expertissa din 2009 şi până în 2012, cât timp a fost consilier local. În 2012, a fost numit director general al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile.

Potrivit datelor disponibile la Registrul Comerţului, Expertissa Constanţa SRL a fost înfiinţată în martie 1999 şi în prezent are sediul în centrul Constanței, pe strada Ştefan cel Mare, după ce a funcționat pe bulevardul Mircea cel Bătrân în aceeaşi clădire în care își are sediul organizația județeană a PSD. Administratorul firmei constănţene este un anume Ionel Doncilă Pop. Expertissa Constanţa SRL nu este decât o parte dintr-un conglomerat. Unicul asociat al firmei este societatea SC Expertissa HQ SRL, cu sediul în Bucureşti.

Expertissa HQ SRL, menţionată mai sus, îi are ca asociaţi persoane fizice pe Ion Colţan, fratele consilierului Niculae Colţan de la cabinetul lui Nicuşor Constantinescu – şi pe Mihail Alexandru Marica. Expertissa HQ SRL are ca domeniu de activitate comerţul cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice şi software-ului. În timpul Guvernării Ponta, firma a încheiat contracte cu o serie de instituţii ale statului.

De-a lungul timpului, Expertissa Constanța SRL a învăţat ce înseamnă să aibă lipici la banul public. Astfel, în 2011, firma din care făcea parte atunci şi Daniel Georgescu (consilier local PSD) a câştigat de la Consiliul Judeţean Constanţa contractul de servicii de publicitate şi informare pentru proiectul „Reabilitare Monument Triumfal Tropaeum Traiani”. Expertissa Constanţa SRL a încasat atunci 199.400 de lei, fără TVA. Conform anunţului de atribuire nr. 134287/27.05.2011, fusese singura firmă care participase la licitaţie. În cadrul proiectului, societatea trebuia să realizeze patru panouri temporare şi patru plăci permanente, 5.000 de broşuri şi 5.000 de CD-uri. Totodată, se obliga să organizeze două conferinţe de presă, una cu ocazia lansării proiectului, a doua, la finalizarea acestuia. După fiecare conferinţă trebuia să dea publicităţii un comunicat de presă legat de proiect. Expertissa Constanţa SRL mai trebuia să realizeze un spot publicitar de 30 de secunde privind promovarea proiectului „Reabilitare Monument Triumfal Tropaeum Traiani” și să-l difuzeze pe un post de televiziune regional pe toată durata de derulare a proiectului.

Expertissa Constanța și-a mai adjudecat alte două contracte privind publicitatea şi informarea în cadrul a două proiecte cu finanţare europeană. Pentru unul dintre acestea, „Reabilitare, modernizare şi dotare la Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Terchighiol – corpul C, în vederea înfiinţării unui centru de îngrijire şi asistenţă Techirghiol – România”, Expertissa Constanţa SRL s-a „bucurat” de 18.894,64 de lei fără TVA. Pentru cel de-a doilea contract, care a presupus servicii de publicitate şi informare privind reabilitarea corpului A din acelaşi centru, firma a primit 19.500 de lei fără TVA.
De-a lungul timpului, Expertissa Constanţa SRL şi-a adjudecat şi contractul privind furnizarea în leasing de echipamente IT pentru şcolile din judeţ, în valoare de 2.763.898 de euro fără TV, contract atribuit de acelaşi Consiliu Judeţean Constanţa.

Georgescu , sub lupa ANI

Pe 2 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa că a constatat, urmare a procedurilor de evaluare, că Daniel Georgescu, fost consilier local în Consiliul Local Municipal Constanţa, fusese în stare de incompatibiliate.

„În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că Georgescu Daniel s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, în perioada exercitării mandatelor de consilier local în cadrul Consiliului Local al municipiului Constanţa, a încheiat cu Primăria municipiului Constanţa, precum şi cu alte instituţii subordonate primăriei diverse contracte în valoare totală de 297.441 lei (aprox. 67.600 euro) prin intermediul S.C. Expertissa Constanţa S.R.L. (societate în cadrul căreia deţine calitatea şi funcţia de asociat şi administrator), încălcând, astfel, dispoziţiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei”, se preciza în comunicatul ANI.

ANI sublinia că Daniel Georgescu a fost validat în funcţia de consilier local pentru mandatul 2008-2012 pe data de 18 iunie 2008, iar pentru mandatul 2012-2016 pe 25 iunie 2012.

„În perioada iulie 2008 – 2012, S.C. Expertissa Constanţa S.R.L. a încheiat cu Primăria mun. Constanţa, jud. Constanţa, precum şi cu alte instituţii subordonate primăriei (Regia Autonomă «Exploatarea Domeniului Public şi Privat» Constanţa, Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice Constanţa, Serviciul Public de Impozite şi Taxe Constanţa şi S.C.I.L. «Confort Urban» S.R.L. Constanţa), contracte diverse (contracte de vânzare-cumpărare, contracte de prestări servicii tipărire, contracte de service şi achiziţii publice directe) în valoare totală de 297.441 lei (aprox. 67.600 euro)”, explica Agenţia Naţională de Integritate.

Conform ANI, ar fi fost identificate elemente în sensul încălcării legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, potrivit dispoziţiilor art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
„Consilierii locali (…) care ai funcţia de (…) asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii (…) cu autorităţile administraţiei locale din care fac parte (…) aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv, ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective”.

Georgescu a contestat în instanţă decizia ANI, dar a pierdut la fond. În prezent, dosarul se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar potrivit datelor oficiale cauza se află în procedură de filtru, primul termen urmând să fie stabilit în perioada următoare.

Administrația Canalelor Navigabile a atribuit contracte firmei în care directorul companiei a fost asociat

Nu trebuie omis nici faptul că, în 2013, SC Expertissa Constanţa SRL s-a bucurat de bani publici inclusiv din partea Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile, companie condusă chiar de Daniel Georgescu începând cu 2012. E drept, acesta ieşise între timp din firmă. Administraţia Canalelor Navigabile a atribuit cele două contracte prin achiziţie directă şi au însumat 80.206 de lei. Astfel, firma a încasat 25.000 de lei pentru un contract de servicii de copiere, printare şi scanare (color şi alb-negru), toate dimensiunile, şi 55.206 de lei pentru servicii de închiriere echipamente IT.

Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani.
În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicția de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unei stări de incompatibilitate.
Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilității, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ”.

Cum se face ca directorul Georgescu, de la Canale este bine mersi in continuare pe fuctie este o mare ENIGMA,insa autoritatile competente vor trebui sa dea un raspuns public pentru asta !